Tarotun Tarihçesi
Orta Çağ’ın sonlarından itibaren bir kehanet yöntemi olarak kullanılmaya başlanan tarot 78 karttan oluşan bir destedir.
Bu deste 22 karttan oluşan Büyük Arkana ve 56 karttan oluşan Küçük Arkana destelerinden meydana gelir.
Büyük Arkana kartlarının Eski Mısır Bilgelik Kitabı olduğunu ileri süren görüşler mevcuttur. Ayrıca bu 22 kartın, İbrani alfabesinin 22 harfi ile bağlantılı olduğu ve gizli Yahudi öğretisi Kabala ile ilişkili olduğu da yaygın görüşler arasındadır.
Küçük Arkana kartlarının ise oyun kartları olarak tasarlandığı, daha sonra elementlerle ilişkilendirilerek Büyük Arkana kartlarına eklendiği söylenmektedir.
Ayrıca bu kartların Avrupa’ya 14. yüzyılda İslam dünyasından gelmiş olduğu düşünülmektedir. 1300’lü yıllarda Mısır’da Memluk Sultanlığı’nda ortaya çıkan tarotun, İtalyanlar tarafından İtalya’ya götürülmüş ve Rönesans’ta farklı bir etki aldığı da söylenmektedir. Memluk Sultanlığı’ndan bildiğimiz ilk tarot destesi ise Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunuyor.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan Rider-Waite tarot destesi ise 1910 yılında A. E. Waite tarafından yeniden tasarlanmış, Pamela Colman Smith tarafından resmedilmiştir. Bu deste aynı zamanda Küçük Arkana kartlarının ilk kez resimlendiği destedir.
Tarot Hangi Amaçlarla Kullanılır?
- Sıklıkla bir kehanet aracı olarak kullanılan tarot kartları, öngörünün ötesinde anlamlara sahiptir. Tarot, yaşadıklarımıza ve yürüdüğümüz yola anlam vermek için bir desteğe ihtiyaç duyduğumuzda başvurabileceğimiz bir rehber niteliği taşır. Bu niteliğiyle ruhsal yolculuğumuza ışık tutarak bir içsel rehberlik rolü üstlenir.
- Karar vermekte ya da olaylara ve durumlara farklı perspektiflerden bakmakta zorlandığımız durumlarda bize farklı bakış açıları sunarak sürecimizi kolaylaştırır.
- Tutum ve davranışlarımızdaki temel motivasyonları anlamlandırmak konusunda bize destek vererek kişisel farkındalığımızı artırmak konusunda yardımcı olur. Böylece dürtüsel davranmamıza neden olan olaylara daha mesafeli ve objektif yaklaşmamıza aracılık eder.
- Tarot kartları günümüzde yaygın bir şekilde kartların temsil ettiklerini hayatlarımızda görünür kılmak için bir sembol çalıştırma ve manifest aracı olarak da kullanılmaktadır.
- Büyük Arkana kartlarının ifade ettiklerini ve oluşturdukları hikayeyi kavramak ve içselleştirmek yaratıcı süreçlerimize de destek olacaktır. Özellikle yaratıcı yazma çalışmalarında hikaye örgüsünü oluştururken kahramanın yolculuğu olarak nitelendirilen örüntüye hakim olmak, yazma sürecimize katkı sağlayacaktır.
Tarota Hangi Sorular Sorulabilir?
Daha derin, kapsamlı ve detaylı cevaplar aradığımız hemen her alanda olduğu gibi, tarotta da sorduğumuz sorular, “evet/hayır” soruları olmamalıdır.
Kendimiz ve rehberlik almak istediğimiz konuyla ilgili neleri keşfetmemiz gerektiği, kendimize koyduğumuz ve aşmamız gereken ne gibi engellerin bulunduğuna dair sorular tarotu en verimli şekilde kullanabileceğimiz sorulardır.
Hayatımızın farklı alanlarında bu soruları şu şekilde çeşitlendirebiliriz:
- Bu ilişkide öğrenmem gereken nedir?/ Bu ilişkiyle bana öğretilmeye çalışılan nedir?
- Kariyerimde ilerlemek için nasıl adımlar atmalıyım? Şu an yürüdüğüm yolda yaptığım hatalar nelerdir?
- Duygusal dengemi korumak için nelere, nasıl odaklanmalıyım?
- Yaşadığım sorunun kökeni nedir? Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Tarot Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
- Tarot kartları bize gelecek hakkında kesin bilgiler verir.
Tarot kartları bize bulunduğumuz anın enerjisiyle sahip olduğumuz potansiyeller, olasılıklar üzerinden mesajlar veren bir rehberlik aracıdır.
- Tarot okumak için psişik yeteneklere sahip olmak gerekir.
Tarot, psişik yeteneklerden ziyade sezgisel düşünmeyi teşvik eder. Kartların anlamları ve semboller üzerinde çalışan herkesin zamanla okuyabileceği bir rehberdir.
- Tarot kartları kişiye bir başkası tarafından hediye edilmelidir.
Tarot kartlarının rehberliğinden faydalanmak isteyen herkes, kendi iradesiyle kendi kartlarını edinebilir.
- Tarot kartları kötü ve korkutucu enerjilere sahiptir. Tarot okumak tehlikeli olabilir.
Tarot sembollerle çalışan ve insan psikolojisine dair mesajlar veren bir rehberdir. Kişinin kendine dair farkındalık kazanmasına yardımcı olan tarot, kötü ve korkutucu enerjilerden bağımsız bir sistemdir.
Tarot Kartlarının Sembolizmi
Büyük Arkana kartları geniş anlamıyla insanın yaşamı boyunca yürüdüğü, doğum, ölüm ve yeniden doğum arasındaki döngüsel yolu simgeler.
Fakat bu döngüsel yol her zaman somut anlamıyla aklımıza gelen doğum ve ölümü ifade etmez.
Çıktığımız bir yolda ilerleyip dönüşerek küllerimizden yeniden var olduğumuz, yani karanlıktan geçerek yeniden aydınlığa ulaştığımız birçok yoldan bahsetmek mümkündür.
Bu döngüsel yolun oluşturduğu daire ise her şeyin birliğini, zıtlıkların birbirini tamamlayarak bir bütünü oluşturuşunu ve sonsuzluğu ifade eder. Bu kartların temsil ettikleri ve üzerindeki semboller kolektif bilinçdışının yansımalarıdır.
Kolektif bilinçdışı, C. G. Jung tarafından ortaya atılan bir kavramdır. Jung, tüm insanlık tarihine dair ortak deneyimlerin var olduğunu ve bu deneyimlerin imgeler ve semboller yoluyla aktarıldığını ve paylaşıldığını öne sürer. Kolektif bilinçdışında üretilen sembollerden biri de arketiplerdir. Arketipler rüyalarda, mitlerde, masallarda ve tarot gibi sembolik sistemlerde görünür hale gelir.
Örneğin bireyin içsel gücüyle ilişkilendirilen büyücü kartı, Jung’un kahraman arketipinin bir yansımasıdır.
Küçük Arkana kartları ise bu yaşam yolculuğunda karşımıza çıkan küçük, tetikleyici olay ve basamakları temsil eder. Kartlar sayılarına ve temsil ettikleri elementlerin niteliklerine göre yorumlanmaktadır.
Kupalar, tılsımlar, kılıçlar ve değnekler olarak dört gruba ayrılan Küçük Arkana kartları sırasıyla su, toprak, hava ve ateş elementlerinin niteliklerini taşırlar.
Kupalar, sezgiler ve duygular ile; tılsımlar, maddi dünya ve fiziksel, somut olan ile; kılıçlar, zihinsel süreçler ve düşünceler ile; değnekler ise enerji, motivasyon ve hareket ile ilişkilendirilerek yorumlanır.
Tarot destelerini incelemek için tıklayın.
https://www.yukadukkan.com/tarot